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Monday, 29 June 2009

Apple Tart (Torta di Mele)

Ingredients

Shortcut Pastry


  • Plain flour, 250g (I use the `00` type)
  • Unsalted good quality butter, 125g
  • Sugar, 2 tbsp
  • 1 Egg
  • Cold water
  • Salt, half tsp

Filling


  • 6 apples (approx. 850g)
  • Butter, 60g
  • Sugar, 1 tbsp
  • A vanilla bean

Glaze

  • Sugar, 80g
  • Water, 40ml


Method

Pastry

On a floured surface mix the flour and the butter cut into small pieces together. Mix in the sugar, the egg and half tsp of salt and work together very quickly to form the pastry dough. Add some cold water if required.
Wrap in cling film and leave to rest in the fridge for a minimum of 30 minutes before using.



Heat the oven to 200°C.
Grease and flour a 24cm flan tin with removable base and line with the pastry. Prick the bottom with a fork, cover with cling film and put in the fridge to chill.

Filling

Peel and core the apples then cut each quarter into slices. Melt the butter in a heavy pan, add a third of the apple slices (the smallest ones), the butter, the sugar and the vanilla bean, and cook gently to obtain a smooth purée.
Allow the purée to cool down a bit, remove the vanilla bean and then scrape it into the lined flan tin. Level the surface, then arrange the apple slices over the top in overlapping concentric circles.
Place in the oven for approx. 35 minutes or until lightly golden.
Leave to cool down for at least 20 minutes.

Glaze

Bring the water and the sugar to the boil. Boil for about 4-5 minutes until it forms a syrup. Glaze the top of the tart with the sugar syrup.



Torta di Mele

Ingredienti

Pasta Frolla

  • Farina OO, 250g
  • Burro, 125g
  • Zucchero, 2 cucchiai
  • 1 Uovo
  • Acqua fredda, q.b.
  • Sale, mezzo cucchiaino

Ripieno

  • 6 Mele (approx. 850g)
  • Burro, 60g
  • Zucchero, 1 cucchiaio
  • Una bacca di vaniglia


Glassa

  • Zucchero, 80g
  • Acqua, 40ml

Procedimento

Pasta Frolla

Sbriciolare velocemente il burro nella farina. Aggiungere lo zucchero, il tuorlo ed il sale e lavorare velocemente. Aggiungere qualche cucchiaio di acqua fredda se necessario. Formate una palla, avvolgetela in pellicola per alimenti e tenetela in frigo per 30 minuti prima di stenderla.
Preriscaldare il forno a 200°C.
Imburrare ed infarinare una tortiera dal fondo rimuovibile e stendervi la pasta frolla. Bucherellare la base con una forchetta, coprire con della pellicola e trasferire di nuovo in frigo.

Ripieno

Sbucciare le mele e tagliarle a fettine. Trasferite un terzo delle mele (le fettine piu’ piccole) in una pentola. Aggiungere il burro e lo zucchero e cuocere a fuoco lento fino ad ottenere un composto omogeneo, tipo pure’.
Far raffreddare il composto di mele, eliminare la bacca di vaniglia e spalmare sulla base di pasta frolla in modo omogeneo.
Disponete le fette di mela rimaste sulla torta in modo concentrico, sovrapponendo le une con le altre.
Trasferire in forno preriscaldato per 35 minuti circa.
Lasciare raffreddare per una ventina di inuti.

Glassa

In un pentolino portare l’acqua e lo zucchero ad ebollizione. Lasciar bollire, mescolando, per 4-5 minuti, fino ad ottenere uno sciroppo denso.
Spennellare la torta con la glassa.

Tuesday, 16 June 2009

Mini Pizza Canapés - Pizzette di Pasta Sfoglia



Ideal to be served as party canapés or with a nice glass of wine to welcome your guests. You can prepare this a few hours in advance, keep it in the fridge and transfer to the oven when the guests arrive. Happy summer!

Ingredients
  • Ready rolled Puff Pastry (2 packs of approx. 375g)
  • Thick Tomato Passata
  • Grated Parmesan Cheese
  • Salt

Method

Preheat the oven to 220°C. Line a baking tray with baking paper. Unroll a sheet of puff pastry and place on the baking tray. Add the salt to the tomato passata and spread the sauce onto the puff pastry sheet.


Sprinkle with parmesan cheese. Line the other puff pastry sheet onto the one with the tomato sauce and press gently. Using a pastry cutter, cut into squares.


Bake for about 10-15 minutes or until golden brown.


Pizzette di Pasta Sfoglia

Ingredienti

  • Pasta sfoglia pronta, 2 confezioni da circa 375g
  • Passata di pomodoro densa
  • Parmigiano grattugiato
  • Sale

Metodo

Preriscaldare il forno a 220°C. Ricoprire una teglia con della carta da forno. Adagiare il primo strato di pasta sfoglia sulla teglia. Salare la passata e cospargerla sulla pasta sfoglia. Spolverizzare con un paio di manciate di parmigiano grattugiato. Ricoprire con l’altro strato di pasta sfoglia premendo leggermente. Tagliare in quadratini e cuocere in forno gia’ caldo per 10-15 minuti

Saturday, 6 June 2009

Ricotta and Lemon Cake (Torta con Ricotta e Limone)



Ingredients

  • Flour, 300g
  • Sugar, 300g
  • Ricotta Cheese, 300g
  • Eggs, 3
  • Lemon, 1
  • Baking Powder, 1 and 1/2 tsp
  • Icing Sugar

Method

Grease a plum cake mould or a 22 cm round cake tin and set aside.
Whisk the egg whites to stiff peaks and set aside.
Preheat the oven to 180°C.
Cream the sugar with the ricotta cheese, the juice and the zest of a lemon and the egg yolks.
Incorporate the flour and the baking powder, and then gently fold in the egg whites. Pour the mixture into the plum cake mould or cake tin and bake for about 35 minutes. Let it cool and sprinkle with icing sugar before serving.



Torta con Ricotta e Limone

Ingredienti

  • Farina, 300g
  • Zucchero, 300g
  • Ricotta, 300g
  • Uova, 3
  • Limone, 1
  • Lievito Pane degli Angeli, 1 bustina
  • Zucchero a velo

Metodo

Imburrare uno stampo da plum cake o una tortiera rotonda di circa 22 cm e mettere da parte.
Montare gli albumi a neve e mettere da parte.
Preriscaldare il forno a 180°C.
Lavorare la ricotta con lo zucchero, i tuorli ed il succo e la buccia grattugiata di un limone.
Incorporare la farina ed il lievito, ed infine gli albumi, facendo attenzione a non smontare l’impasto.
Versare il composto nello stampo per plum cake o nella tortiera e trasferire nel forno preriscaldato per circa 35 minuti.
Lasciare raffreddare e spolverizzare con lo zucchero a velo prima di servire.