Sunday 13 June 2010

Fresh Fruit Tart - Crostata alla Frutta Fresca

Fresh Fruit Tart

A classic Fresh Fruit Tart, filled with pastry cream and topped with fresh seasonal fruit. I made this for my friend Deborah’s flat warming dinner party. A feast for the eyes and a well appreciated ‘home-made present’.

Per leggere la ricetta in Italiano andare al fondo del Post

Ingredients

Shortcut Pastry

  • Plain flour, 200g (I use the `00` type)
  • Unsalted good quality butter, 100g - plus extra for greasing
  • Icing sugar, 50g
  • 2 free-range egg yolks
  • Pinch of salt
  • Lemon zest
  • Approx 800g of Pastry Cream
Pastry Cream
  • Whole milk, 500g
  • Caster sugar, 140
  • A vanilla pod
  • Egg yolks, 6
  • Sieved Flour, 80g
  • Pinch af Salt
Other Ingredients
  • Fresh Fruit
  • Strawberry or Apricot Jam, about 2-3 tbsp
  • Clear Gelatin or Apricot Glaze
  • 24cm Tart Tin

Directions

Preparing the Pastry Cream
In a saucepan, bring the milk slowly to the boil with the vanilla pod (and the seeds scraped out into the milk). Allow to cool slightly and remove the vanilla pod. In a bowl whisk the egg yolks with the caster sugar. Sift the plain flour, add it to the egg mixture and mix thoroughly. Pour the milk onto the egg mix, whisking continuously. Return to a clean pan and stir with a wooden spatula, bringing it to the boil over a gentle heat until it starts to thicken. Remove from the heat, transfer the pastry cream into a clean bowl and place some clingfilm over the surface. The clingfilm will prevent a skin from forming. Refrigerate and chill completely.

The Shortcut Pastry
On a floured surface mix the flour and the butter cut into small pieces together. Mix in the icing sugar, the egg yolks and the lemon zest and work together very quickly to form the pastry dough. Add some cold water if required (not recommended). Wrap in cling film and leave to rest in the fridge for a minimum of 30 minutes before using.

Roll out the Pastry (approx 4mm thick). Now roll the pastry around your floured rolling pin and unroll it onto the top of your tart tin (already greased with some butter and sprinkled with flour), pressing it gently around the sides. Trim all excess pastry.
Prick the bottom of the dough with a fork, cover and refrigerate for half an hour.
Preheat the oven to 180 degrees C. Line the pastry base with parchment paper and fill it with ceramic beans (or rice or beans), making sure the weight is evenly distributed. Bake for 15 minutes and then remove the weights and bake for further 5-10 minutes, or until the crust is lightly golden brown. Let cool completely before filling.

Assembling the Tart
Spread a thin layer of jam (strawberry or apricot, but you can use any jams you like) over the bottom and sides of the tart shell. Spread the Pastry Cream into the tart and level with a spatula.
Decorate the tart with your favourite fresh fruit.
Heat the apricot glaze (or gelatin) and glaze the fruit evenly. Refrigerate for a few hours before serving.

Crostata di Frutta Fresca e Crema Pasticcera


Ingredienti

Pasta Frolla
  • Farina OO, 200g
  • Burro di buona qualita’, 100g
  • Zucchero a velo, 50g
  • 2 tuorli d`uovo
  • Un pizzico di sale
  • La buccia grattugiata di un limone
  • Circa 800g di Crema Pasticcera
Crema Pasticcera
  • Latte intero, 500g
  • Zucchero 140
  • Una bacca di vaniglia
  • 6 tuorli d’uovo
  • Farina, 80g
  • Un pizzico di sale
Altri Ingredienti
  • Frutta Fresca a piacimento
  • Marmellata di fragole o albicocche, circa 2 cucchiai
  • Gelatina o marmellata di albicocche per spennellare la frutta
  • Tortiera 24cm di diametro

Procedimento

Crema Pasticcera
Versare il latte in una pentola. Tagliare il baccello di vaniglia nel senso della lunghezza e rimuovere i semini. Versare il baccello ed i semini nel latte e portare a bollore. Togliere la pentola dal fuoco e lasciare in infusione per almeno 30 minuti, in modo che la vaniglia rilasci tutto il suo aroma. Filtrare il tutto in una pentola pulita. Lavorare i tuorli con lo zucchero, aggiungere la farina setacciata ed un pizzichino di sale, ed amalgamare il tutto con cura. Rimettere il latte sul fuoco e, prima che raggiunga il bollore, toglierlo dal fuoco ed incominciare a versarlo a filo nel composto di tuorli mescolando velocemente. Rimettere la pentola sul fuoco e, mescolando di continuo con una spatola di legno, portare a cottura. Trasferire la crema in un contenitore pulito, coprire con della pellicola alimentare a contatto con la superficie per evitare la formazione della pellicina e far raffreddare completamente.

Pasta Frolla
Sbriciolare velocemente il burro nella farina. Aggiungere lo zucchero, i tuorli, un pizzico di sale e la buccia grattugiata del limone e lavorare velocemente. Aggiungere qualche cucchiaio di acqua fredda se necessario (non lo raccomando). Formate una palla, avvolgetela in pellicola per alimenti e tenetela in frigo per almeno 30 minuti prima di utilizzarla.
Stendere la pasta frolla e disponetela in una tortiera di circa 24 cm (che avrete gia’ imburrato e spolverato con un po’ di farina.
Premere leggermente e rimuovere la pasta in eccesso.
Bucherellate il fondo con una forchetta, coprite e mettete di nuovo in frigo per mezz’ora.
Riscaldare il forno a 180 gradi C.
Rimuovere la pasta frolla dal frigo, coprire con della carta da forno (o di alluminio) e versarvi sopra dei pesi (io ho usato i fagioli di ceramica, ma si possono usare fagioli o riso). Mettere la crostata cosi' pronta in forno a circa 180 gradi per 15 minuti, dopodiche’ rimuovere la carta con i pesi e continuare la cottura per circa 5-10 minuti, o fino a quando la superficie non risulti leggermente dorata.>BR> Sfornare e farla raffreddare completamente.

Assemblaggio
Con l’aiuto di un pennello cospargere il fondo ed i bordi interni della pasta frolla (ormai completamente freddo) con della marmellata. Versarvi la crema pasticcera (fredda del tutto) e distribuitela uniformemente. Tagliare la frutta e sistemarla sulla torta a proprio piacimento.
Spennellare con della gelatina per dolci o con della marmellata di albicocche (riscaldata in un pentolino con poca acqua e poi passata al colino per rimuovere/sciogliere i grumi).
Refrigerare per alcune ore prima di consumarla.

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13 comments:

  1. Buonissima...ideale per queste periodo!!

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  2. Grazie Alice, vero, molto fresca e buona, poi mi piace farla anche per il gusto di fare le foto alla frutta tutta colorata :-)

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  3. Wow, that is such a beautiful tart. I bet it was really appreciated.

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  4. Such an elegant dessert. Summer on a plate!

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  5. @Nora - Thanks! I think it's great to give home-made presents rather than the usual staff you can find in any shops :-)

    @Linda - Grazie mille!

    @Lucie - Thanks Lucie, your summer fruit jam would be perfect for glazing the fruit for this tart. I should make my own jam too!

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  6. I have been wanting to make this tart for so long. I have to say, your fruit patterning would be the most gorgeous I have ever seen!

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  7. This is a most delicous tart and your presentation is superb!

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  8. Thanks Joy, Marcellina and Federica :-)

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  9. questa crostata è perfetta per l'estate..è bellissima!complimenti!

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