Cannoncini alla Crema Pasticcera remind me of the summer days spent in Sardinia (how beautiful!). The Bar Five Sisters in Assemini, near Cagliari, makes the best Cannoncini I have ever had... Summer is still a few months away, so for the time being let`s cheer up with these delicious Cannoncini!
Ingredients
• Ready rolled Puff Pastry (a pack of approx. 375g)
• Crema Pasticcera
• Caster sugar
• Icing sugar
• Cold water
Crema Pasticcera
• Whole milk 500g
• Half vanilla pod
• Egg yolks 4
• Caster sugar 120
• Flour 50g
First of all prepare the Crema Pasticcera. In a saucepan, bring the milk slowly to the boil with the vanilla pod. Allow to cool slightly and remove the vanilla pod, scraping the seeds back into the milk. In a bowl whisk the egg yolks with the caster sugar. Sift the plain flour and mix thoroughly. Pour the milk onto the egg mix whisking continuously. Return to a clean pan and stir with a wooden spatula to the boil over a gentle heat until it starts to thicken, then using a whisk stir to ensure it is of a smooth texture. Place some clingfilm over the surface and chill. The clingfilm will prevent a skin from forming.
Pastry Horns
With a pointed knife cut the puff pastry sheet lengthways into about 1-cm ribbons. Wind each pastry ribbon around a cream horn tin starting at the tip, slightly overlapping along the edge. Place on a baking sheet and chill for about 30 minutes. Brush every pastry horn with cold water, and sprinkle with caster sugar. Bake in a preheated oven at 200 for about 12 minutes until crisp and golden. Allow to cool then carefully remove the fins. Cool on a wire rack. Pipe some Crema Pasticcera inside the pastry horns and dust with icing sugar.
Cannoncini alla Crema Pasticcera
I Cannoncini alla Crema Pasticcera mi ricordano i giorni d`estate passati nella meravigliosa Sardegna. C`e` un Bar ad Assemini, vicino Cagliari, che fa dei cannoncini unici.. L`estate e` ancora lontana, quindi consoliamoci con questi deliziosi cannoncini!
PS Il bar si chiama Five Sisters
Ingredienti
• Un foglio di Pasta Sfoglia gia` pronta (circa 375g)
• Crema Pasticcera
• Zucchero
• Zucchero a velo
• Acqua fredda
Crema Pasticciera
• 500 g di latte intero
• Mezzo baccello di vaniglia
• 100 g di tuorli (circa 4)
• 120 g di zucchero
• 50 g di farina
Versare il latte in un pentolino e aggiungere il baccello di vaniglia tagliato a metà nel senso della lunghezza e portare a bollore. Togliere la pentola dal fuoco e lasciare in infusione per almeno 30 minuti, in modo che la vaniglia rilasci tutto il suo aroma. Filtrare il tutto in una pentola pulita. Lavorare i tuorli con lo zucchero, aggiungere la farina setacciata e amalgamare il tutto con cura. Rimettere il latte sul fuoco e, prima che raggiunga il bollore, toglierlo dal fuoco ed incominciare a versarlo a filo nel composto di tuorli mescolando velocemente. Rimettere la pentola sul fuoco e, mescolando di continuo con una spatola di legno, portare a cottura. Coprire la crema con della pellicola alimentare per evitare la formazione di pellicina e far raffreddare.
Preparazione dei Cannoncini
Tagliare delle striscioline di pasta sfoglia larghe circa 1 cm e arrotolarle nei coni di metallo partendo dalla punta. Disporre su una deglia da forno e riporre in frigo a riposare per circa 30 minuti. Spennellare i cannoncini con acqua fredda e spolverare con dello zucchero. Mettere in forno per 12 minuti circa a 120 gradi e togliere quando i cannoncini sono dorati. Raffreddare e riempire con la Crema Pasticcera. Cospargere di zucchero a velo.
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These look delicious, like everything on your blog. Perfectly made, perfectly photographed.
ReplyDeleteThanks Paul :-)
ReplyDeleteCongratulazioni e complimenti, il tutto e' ben presentato e per esperienza so quanto alcuni di questi piatti siano buoni. Brava!
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