Sunday, 15 March 2009

Pastry Horns with Crema Pasticcera (Cannoncini alla Crema Pasticcera)



Cannoncini alla Crema Pasticcera remind me of the summer days spent in Sardinia (how beautiful!). The Bar Five Sisters in Assemini, near Cagliari, makes the best Cannoncini I have ever had... Summer is still a few months away, so for the time being let`s cheer up with these delicious Cannoncini!

Ingredients
• Ready rolled Puff Pastry (a pack of approx. 375g)
• Crema Pasticcera
• Caster sugar
• Icing sugar
• Cold water

Crema Pasticcera
• Whole milk 500g
• Half vanilla pod
• Egg yolks 4
• Caster sugar 120
• Flour 50g

First of all prepare the Crema Pasticcera. In a saucepan, bring the milk slowly to the boil with the vanilla pod. Allow to cool slightly and remove the vanilla pod, scraping the seeds back into the milk. In a bowl whisk the egg yolks with the caster sugar. Sift the plain flour and mix thoroughly. Pour the milk onto the egg mix whisking continuously. Return to a clean pan and stir with a wooden spatula to the boil over a gentle heat until it starts to thicken, then using a whisk stir to ensure it is of a smooth texture. Place some clingfilm over the surface and chill. The clingfilm will prevent a skin from forming.

Pastry Horns
With a pointed knife cut the puff pastry sheet lengthways into about 1-cm ribbons. Wind each pastry ribbon around a cream horn tin starting at the tip, slightly overlapping along the edge. Place on a baking sheet and chill for about 30 minutes. Brush every pastry horn with cold water, and sprinkle with caster sugar. Bake in a preheated oven at 200 for about 12 minutes until crisp and golden. Allow to cool then carefully remove the fins. Cool on a wire rack. Pipe some Crema Pasticcera inside the pastry horns and dust with icing sugar.

Cannoncini alla Crema Pasticcera
I Cannoncini alla Crema Pasticcera mi ricordano i giorni d`estate passati nella meravigliosa Sardegna. C`e` un Bar ad Assemini, vicino Cagliari, che fa dei cannoncini unici.. L`estate e` ancora lontana, quindi consoliamoci con questi deliziosi cannoncini!
PS Il bar si chiama Five Sisters

Ingredienti
• Un foglio di Pasta Sfoglia gia` pronta (circa 375g)
• Crema Pasticcera
• Zucchero
• Zucchero a velo
• Acqua fredda

Crema Pasticciera
• 500 g di latte intero
• Mezzo baccello di vaniglia
• 100 g di tuorli (circa 4)
• 120 g di zucchero
• 50 g di farina

Versare il latte in un pentolino e aggiungere il baccello di vaniglia tagliato a metà nel senso della lunghezza e portare a bollore. Togliere la pentola dal fuoco e lasciare in infusione per almeno 30 minuti, in modo che la vaniglia rilasci tutto il suo aroma. Filtrare il tutto in una pentola pulita. Lavorare i tuorli con lo zucchero, aggiungere la farina setacciata e amalgamare il tutto con cura. Rimettere il latte sul fuoco e, prima che raggiunga il bollore, toglierlo dal fuoco ed incominciare a versarlo a filo nel composto di tuorli mescolando velocemente. Rimettere la pentola sul fuoco e, mescolando di continuo con una spatola di legno, portare a cottura. Coprire la crema con della pellicola alimentare per evitare la formazione di pellicina e far raffreddare.

Preparazione dei Cannoncini
Tagliare delle striscioline di pasta sfoglia larghe circa 1 cm e arrotolarle nei coni di metallo partendo dalla punta. Disporre su una deglia da forno e riporre in frigo a riposare per circa 30 minuti. Spennellare i cannoncini con acqua fredda e spolverare con dello zucchero. Mettere in forno per 12 minuti circa a 120 gradi e togliere quando i cannoncini sono dorati. Raffreddare e riempire con la Crema Pasticcera. Cospargere di zucchero a velo.
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3 comments:

  1. These look delicious, like everything on your blog. Perfectly made, perfectly photographed.

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  2. Congratulazioni e complimenti, il tutto e' ben presentato e per esperienza so quanto alcuni di questi piatti siano buoni. Brava!

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