Monday 16 March 2009

Italian Focaccia

Ingredients
• Plain Flour 400g (I mix 100g of Canadian strong flour with 300g of `00` flour)
• Extra Virgin Olive Oil
• Dried Active Yeast 1 level tbsp (15g)
• Water Approx 340g
• Sugar 1 tsp
• Salt
• Rosemary or Olives

Method
In a jug, dissolve 1 tsp of sugar in 340g of warm water. Sprinkle with 15g (1 level tbsp) of yeast and whisk thoroughly. Leave in a warm place until the surface is covered with approx. 2 cm of froth (10-15 mins). . If using a kitchen mixer: Pour the yeast mixture into the kitchen mixer bowl (I use a Kenwood Patissier), add two generous spoons of extra virgin olive oil and start mixing the ingredients together adding the flour gradually. Add the salt and mix the dough for about 15 minutes.
By hand: You can knead the dough with your bare hands until the dough is smooth.
Cover the bowl with plastic wrap and let rise in a warm place until doubled in size (about 45 minutes). Turn the dough out onto a work surface and knead to knock out any air pocketsfold. Form the dough into a round, place in the bowl again and let rise for another 30 minutes.
Oil the baking tray with some olive oil and then pat the dough out onto the tray so it’s about 1 cm thick. Brush some warm water and extra virgin olive oil on to the top of the dough. You can cook the dough as it is or sprinkle it with rock salt, rosemary or olives.
Bake the focaccia in a preheated oven to 200ºC for about 15 minutes or until golden brown.
Tips
• Never mix directly salt and yeast, as salt inhibits yeast growth
• The amount of water required may vary depending on flour type and humidity
• If you don`t have `00` flour, just use good quality plain flour


Focaccia
Ingredienti
• 400 gr farina (100g di manitoba e 300g di farina `00`)
• Olio extra vergine di oliva
• 1 cucchiaino di zucchero
• 2 cucchiaini di sale
• Rosmarino o Olive
• Sale grosso
• 2 cucchiani rasi di lievito di birra disidratato sciolti in circa 340 grammi di acqua tiepida
Preparazione
Sciogliere il lievito e lo zucchero nell`acqua tiepida e lasciare riposare per 10-15 minuti. Versare quindi nell`impastatrice e aggiungere 2 cucchiai di olio extra vergine di oliva. Iniziare ad impastare aggiungendo gradatamente la farina. Aggiungere il sale e continuare ad impastare per circa 15 minuti, o fino a quando il composto non risulta essere liscio ed elastico.
Se non avete un kitchen mixer potete impastare a mano.

Riversare il composto su un piano di lavoro infarinato ed impastare brevemente. Rimettere la pasta nel contenitore dell`impastatrice, coprire con della pellicola alimentare, e mettere a lievitare in un luogo lontano da correnti e possibilmente riscaldato. Lasciare levitare per circa 45 minuti, o fino a quando la pasta sara` raddoppiata di volume. Riversare il composto sul piano di lavoro e sgonfiare la pasta con le mani dando dei piccoli pugni. Ripiegare il panetto di pasta e riporlo di nuovo a lievitare per circa 30 minuti.
Stendere la pasta in una teglia oleata, bagnare la superficie con un po` d`acqua tiepida. Schiacciare un po` la pasta formando piccolo fossette, cospargere di sale a piacere e olio extra vergine di oliva. Aggiungere rosmarino o olive a seconda dei gusti. Mettere in forno caldo (200°) per circa 15 minuti.
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