Wednesday, 25 March 2009

Belated... Saint Joseph Day Pastry Puffs (Zeppole di San Giuseppe)


`Zeppole di San Giuseppe` are traditionally made on 19 March, Saint Joseph`s Day (Father`s Day) in Italy. There isn`t a unique recipe for these super yummy pastries, as every Italian region – or town – makes them in a different way.
In some parts of Italy for example, Zeppole are fried in olive oil but I prefer the lighter version, so I bake them in the oven instead, with excellent results.
Finally please be aware that the most important ingredient in this recipe is wild cherries in heavy syrup. For best result please use the best you can find in the market.

Ingredients

For the Pastry Puffs (about 12)

  • Water 300g
  • Plain Flour 225g
  • Butter 140g
  • Eggs 350g
  • Pinch of Salt
  • Wild Cherries in heavy syrup
  • Icing Sugar

For the Crema Pasticcera

  • Whole Milk 500g
  • Half vanilla pod
  • Egg Yolks 4
  • Caster sugar 120g
  • Flour 50g


Method


First of all prepare the Crema Pasticcera. In a saucepan, bring the milk slowly to the boil with the half vanilla pod. Allow to cool slightly and remove the vanilla pod, scraping the seeds back into the milk. In a bowl whisk the egg yolks with the caster sugar. Sift the plain flour and mix thoroughly. Pour the milk onto the egg mix whisking continuously. Return to a clean pan and stir with a wooden spatula to the boil over a gentle heat until it starts to thicken, then using a whisk stir to ensure it is of a smooth texture. Place some clingfilm over the surface and chill. The clingfilm will prevent a skin from forming.

For the Pastry Puffs


Place the butter, the pinch of salt and the water into a saucepan and bring to a boil. When the butter is melt remove from the heat, add all of the flour in one go, and stir for about 5 minutes or until the mixture leaves the sides of the saucepan clean. Remove from the heat and allow to cool slightly.
Transfer the dough into an electric mixer (if you don`t have one you can use a hand mixer), and whilst beating, add the eggs one by one, mixing each time until well blended. You need to make sure that each egg is completely absorbed before adding the next one (this should take about 10-15 minutes). When all the eggs are absorbed the dough should be ready.
Pipe the dough into a greased baking tray to make rings. Bake in a preheated oven to 220° C for about 20 minutes. Turn the oven off and let the shells dry out for a further 10-15 minutes with the oven door slightly open. Remove from the oven and let cool on a wire rack.
Pipe the crema pasticcera over the puff pastries, decorate with a wild cherry and dust with icing sugar.

Zeppole di San Giuseppe

Ingredienti

Per le Zeppole
• Acqua 300g
• Farina 225g
• Burro 140g
• Uova 350g
• Un pizzico di sale
• Amarene sciroppate
• Zucchero a velo

Crema Pasticciera

• 500 g di latte intero
• Mezzo baccello di vaniglia
• Uova 4 tuorli
• 120 g di zucchero
• 50 g di farina

Crema Pasticcera

Versare il latte in un pentolino e aggiungere il baccello di vaniglia tagliato a metà nel senso della lunghezza e portare a bollore. Togliere la pentola dal fuoco e lasciare in infusione per almeno 30 minuti, in modo che la vaniglia rilasci tutto il suo aroma. Filtrare il tutto in una pentola pulita. Lavorare i tuorli con lo zucchero, aggiungere la farina setacciata e amalgamare il tutto con cura. Rimettere il latte sul fuoco e, prima che raggiunga il bollore, toglierlo dal fuoco ed incominciare a versarlo a filo nel composto di tuorli mescolando velocemente. Rimettere la pentola sul fuoco e, mescolando di continuo con una spatola di legno, portare a cottura. Coprire la crema con della pellicola alimentare per evitare la formazione di pellicina e far raffreddare.

Preparazione Zeppole

In una pentola mettere a bollire l`acqua con il burro ed un pizzico di sale. Portare ad ebollizione. Togliere dal fuoco e versare la farina setacciata in un solo colpo, mescolando energicamente.
Rimettere ila pentola sul fuoco mescolando il composto fino a che non si stacchera` dai bordi della pentola. Togliere dal fuoco e lasciare raffreddare.
Trasferire in un kitchen mixer (oppure usare uno sbattitore elettrico) e sbattere il composto aggiungendo un uovo alla volta, assicurandosi che ogni uovo venga ben assorbito prima di aggiungere il successivo. Sbattere il compost per una decina di minuti.
Su una placca da forno imburrata, con una sacca da pasticcere formare dei cerchi di pasta. Trasferire nel forno preriscaldato a 220 ° C per circa 20 minuti. Spegnere il forno e laciare le zeppole in forno per 15 minuti lasciando lo sportesso socchiuso. Togliere dal forno e lasciare raffreddare.
Con la tasca da pasticcere ricoprire di crema pasticcera, decorare con un`amarena sciroppata e spolverizzare con dello zucchero a velo.

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