Saturday, 20 February 2010

Tozzetti (Hazelnut Biscotti) - Tozzetti alle Nocciole della Tuscia



These hazelnut biscuits come from Tuscia - the Italian historical region that comprised the southern territories under Etruscan influence.
Today Tuscia coincides with the province of Viterbo - the place I come from and the place I still belong to.
My family is from Montefiascone, the beautiful town famous for the production of the ‘Est! Est!! Est!!’ wine.
Despite having lived in London for nearly 13 years, sometimes, when I think about my childhood or my teen years spent in Montefiascone, I can still smell the ‘ragù’ lingering through the streets of the old town, and nostalgia overwhelms me...
This recipe is from my mum.

Per leggere la ricetta in Italiano andare al fondo del Post

Ingredients


  • Flour, approx. 400g
  • Sugar, 250g
  • Butter, 80g
  • Eggs, 2 (plus 1 for brushing)
  • Hazelnuts, 250g
  • Chopped dark chocolate, 130g
  • Sambuca liqueur, 1 small shot glass
  • Baking powder, 1 and 1/2 tsp
  • Grated zest of a lemon
  • A pinch of salt




Method

Preheat the oven to 180ºC.

Arrange the shelled nuts on a baking sheet and roast until golden brown (about 8-10 minutes). Let cool down and set aside.

Gently melt the butter in a small sauce pan, let cool down and set aside.

In a large bowl, beat the eggs for a few minutes. Combine the eggs with 350g of flour, sugar, butter, sambuca, lemon zest and a pinch of salt.

Finally add the roasted hazelnuts, the chocolate and the baking powder. Beat with a wooden spoon until thoroughly blended.

The dough should now be ready to be shaped into 2 long sausage shapes. If the dough is too sticky, add some more flour. The amount of flour required may vary depending on flour type and humidity.

Arrange the two sausage shapes onto a baking sheet lined with baking paper, not to close to each other.

Lightly brush with egg wash.

Place in the oven and bake for about 20/25 minutes. Remove from the oven and insert a toothpick in the center of the logs. If it shows too many moist crumbs, return to the oven for another 5-10 minutes.

Remove from the oven and let cool for 30-40 minutes.

Transfer the two logs onto a cutting board. Using a bread knife cut them into 1.5 cm slices.

Arrange these onto the baking sheet and return to the oven until dry (approx. 10-15 minutes).

Let cool down store in an air tight bag or container.




Tozzetti della Tuscia

Ingredienti


  • Farina, circa 400g
  • Zucchero, 250g
  • Burro, 80g
  • Uova, 2 (+1 per spennellare)
  • Nocciole intere sgusciate, 250g
  • Cioccolato fondente a pezzetti, 130g
  • Sambuca, 1 bicchierino
  • Lievito per dolci, 1 cucchiaino e mezzo
  • Scorza grattugiata di un limone
  • Un pizzico di sale


Procedimento

Pre-riscaldare il forno a 180ºC.

Tostare le nocciole per una decina di minuti. A me personalmente non piacciono troppo tostate, quindi le lascio in forno massimo dieci minuti. Far raffreddare e mettere da parte.

Sciogliere il burro in un tegamino a fuoco moderato. Far raffreddare e mettere da parte.

In un recipiente abbastanza capiente battere le uova per qualche minuto. Aggiungere 350 grammi di farina, lo zucchero, il burro, la sambuca, il limone ed un pizzico di sale. Lavorare il composto con un mestolo di legno.

Aggiungere le nocciole, il cioccolato ed il lievito per dolci. Lavorare fino a che tutti gli ingredienti saranno perfettamente amalgamati.

A questo punto, aiutandovi con un po’ di farina, dividete il composto in due salsicciotti, e disponeteli su una teglia sulla quale avrete disposto della carta da forno, un po’ distanti l’uno dall’altro. Se formando i salsicciotti pensate che il composto sia troppo molle, aggiungete altra farina al composto e poi procedete a formare i due salsicciotti.

Spennellare con un uovo sbattuto e trasferire in forno per 20/25 minuti.

Passato questo tempo, togliere dal forno ed inserire uno stecchino per controllare che la pasta sia abbasta cotta all’interno. Non dovra’ essere completamente asciutta, ma neanche troppo molle. Se necessario far cuocere per altri 5-10 minuti.

Togliere dal forno e lasciare raffreddare per 30-40 minuti.

Tagliare a strisce diagonali dello spessore di circa 1,5 cm e rimettere in forno per altri 10-15 minuti per farli biscottare.

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7 comments:

  1. Well just how YUM can you get in a single post! I love hazelnuts in biscuits. I want one with my next coffee!

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  2. Those look just beautiful - I love the combination of hazelnuts and chocolate. Yummy!

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  3. Wow, every time I read one of your recipes you connect me with my heritage even if it is a different region. I know these will become a favourite in my house. Thank you.

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  4. Thanks Joy, Nora and Marcellina! These biscuits are really addictive, and so easy to make :-)

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  5. Just beautiful, and such gorgeous photos as always :)

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  6. Buonissimi i "tozzetti"! Presto inserirò anche io la ricetta nel mio blog che ho appena aperto, dagli un'occhiata se ti va:) ! Ciao!! www.lericettedimimmi.blogspot.it

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