Sunday, 5 April 2009

Easter Dove (Colomba Pasquale)



These traditional Easter holiday loaves are made in several steps. I use my mother 2-step recipe. We recommend doing step one on the evening of the first day, and step 2 in the morning of the next day. Happy Easter Everyone, Buona Pasqua.

Ingredients – Makes 2 loaves

For the Colomba loaves
· 2 dove-shaped paper baking moulds
· Flour, approx 450g
· Eggs, 4
· Caster sugar, 200g
· Butter, 100g
· Fresh yeast, 50g
· Milk, half a glass
· Vanilla essence
· Grated zest of a lemon and an orange
· Chopped candied orange peel
· `Strega` liquor, a shot glass
· Pinch of salt

For the Glaze
· Egg whites, 2, lightly beaten
· Whole almonds
· Sucre perlé

Method

Step 1
With an electric beater, whisk the eggs and the sugar until smooth and creamy. Add the softened butter, the vanilla essence and the grated zests and continue beating. Dissolve the fresh yeast in the lukewarm milk and add to the mixture. Slowly start incorporating the flour (don`t forget to add a pinch of salt), until the dough is soft and a little sticky. The consistency of the dough should be quite soft, so in case it becomes too hard, stop adding flour. Transfer the dough on a floured surface and work for about 15 minutes. Cover with cling film and let rise for about 8-10 hours.

Step 2
Add the liquor and the chopped candied orange peel to the mixture and work for about 5 minutes. Divide the dough into two parts and transfer each half into a paper baking mould. Let rise again until the dough nearly rises to the top of each mould. Glaze the two loaves with the lightly beaten egg whites. Sprinkle with the sucre perlé and the almonds and transfer to a preheated oven to 160ºC for 30-40 minutes.

Colomba Pasquale

Ingredienti (per 2 colombe)

Per le Colombe
· Farina 450g circa
· Uova 4
· Zucchero 200g
· Burro 100g
· Lievito di birra fresco 50g
· Latte mezzo bicchiere
· Vanillina 2 bustine
· Scorza grattugiata di un limone e di un arancia
· Canditi 100g
· Liquore `Strega` 1 bicchierino
· Un pizzico di sale

Per la Glassa
· Albumi d`uovo 2
· Mandorle
· Granella di zucchero

Metodo

Prima lievitazione
In un recipiente piuttosto capiente, con uno sbattitore elettrico, montare le uova con lo zucchero. Aggiungere il burro ammorbidito a pezzetti, la vanillina e le scorze grattugiate degli agrumi e continuare a montare. Sciogliere il lievito nel latte tiepido ed unire al composto. Iniziare ad incorporare lentamente la farina (ricordatevi di aggiungere un pizzico di sale) fino ad ottenere un composto che potrete lavorare su un piano di lavoro. Il composto deve risultare morbido e leggermente appiccicoso, quindi una volta arrivati a questo stadio, nel caso vi fosse rimasta della farina, non continuate ad aggiungerne. Lavorare per almeno 15 minuti e lasciare livitare in un posto tiepido e lontano da correnti per 8-10 ore.

Seconda lievitazione
Aggiungere il resto degli ingredienti (liquore e canditi) e lavorare il composto brevemente prima di sistemarlo in due stampi di carta per colomba. Far lievitare di nuovo fino a che il composto sarà ad un paio di cm. dal bordo dello stampo. Montare leggermente gli albumi e stendere sulla superficie della colomba. Cospargere di mandorle e granella di zucchero. Inforare a forno preriscaldato a 160 C per 30-40 minuti.
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3 comments:

  1. Wouuuuuuuuuuu! What a Blog, Comadre ottime ricette..... ci fai venire la colina in bocca!
    Ti ha riconosciuto anche Chiara della foto e ci ha detto: Mammy I know her she is Lauraaaaa.

    A presto

    Maurizio, Francesca, Chiara, Tommy.

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  2. These Easter Loaves look great.
    Thanks for trhe wonderful recipe .
    You have a wonderful blog!

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