Thursday, 7 May 2009

Poppy Seed Breadsticks - Grissini con Semi di Papavero



I took this recipe from one of my favourite Italian food blogs http://www.cavolettodibruxelles.it - the recipe is from the Italian chef Nicola Cavallaro http://www.nicolacavallaro.it/. I modified the recipe slightly - I didn’t have fresh yeast so I used 15g of dried active yeast.
Making Grissini is so simple but the results are really delicious.

Ingredients:
  • Plain White Flour, 400g
  • Strong White Flour, 100g
  • Extra Virgin Olive Oil, 100g
  • Dried Active Yeast 1 level tbsp (15g)
  • Salt, 8g
  • Water
  • Poppy Seeds or Rosemary (optional)



Method:

In a jug, dissolve 15g (1 level tbsp) of yeast with some warm water and whisk thoroughly. Leave in a warm place until the surface is covered with approx. 2 cm of froth (10-15 mins).
If using a kitchen mixer: Pour the yeast mixture into the kitchen mixer bowl (I use a Kenwood Patissier), add the extra virgin olive oil, the flour, and start mixing the ingredients together, adding enough water to obtain a smooth dough that doesn’t stick to the bowl. Add the salt (which should never be mixed directly with the yeast as it inhibits yeast growth) and mix the dough for about 15 minutes.
By hand: You can knead the dough with your bare hands until the dough is smooth.
Cover the bowl with plastic wrap and let rise in a warm place for about 2 hours.
Preheat the oven to 200ºC.
Turn the dough out onto a work surface, cut in small pieces and roll each piece to form long, thin sticks.


Brush the dough sticks with water, sprinkle with poppy seeds or chopped rosemary, and roll them again to make sure the poppy seeds and rosemary stick to the surface.


Line a baking tray with baking paper. Place the bread sticks onto a baking tray and bake in a preheated oven to 200ºC for about 10-15 minutes or until golden and crisp.

Grissini ai Semi di Papavero

Questa ricetta, che ho trovato su uno dei miei siti preferiti http://www.cavolettodibruxelles.it/, e’ dello chef Nicola Cavallaro (http://www.nicolacavallaro.it/). Ho pero’ apportato una piccola modifica. Non avendo a disposizione il lievito fresco ho usato 15g di lievito secco disidratato.

Ingredienti:

  • Farina ‘OO’, 400g
  • Farina Manitoba, 100g
  • Olio Extra Vergine d’Oliva, 100g
  • Lievito Secco Disidratato (15g)
  • Sale, 8g
  • Acqua q.b.
  • Semi di Papavero o Rosmarino (optional)

Metodo:

Sciogliere il lievito in un po’ di acqua tiepida e lasciare riposare per 10-15 minuti.
Versare quindi nell`impastatrice e aggiungere l’olio extra vergine di oliva. Iniziare ad impastare aggiungendo gradatamente la farina. Aggiungere il sale e continuare ad impastare per circa 15 minuti, incorporando acqua fino a quando il composto non risulta essere liscio ed elastico (non deve risultare appiccicaticcio).
Se non avete un kitchen mixer potete impastare a mano.
Coprire con della pellicola alimentare e lasciare lievitare per un paio d’ore.
Preriscaldare il forno a 200ºC.
Trascorse le due ore ricavare dalla pasta dei bastoncini rotolando dei pezzetti di pasta sul piano di lavoro fino ad ottenere dei bastoncini di 12-15 centimetri di lunghezza.
Inumidire i bastoncini con dell’acqua e cospargerli con i semi di papavero (o pezzetti di rosmarino), arrotolandoli di nuovo in modo che i semini o il rosmarino si attacchino alla superficie.
Disporre su una teglia ricoperta di carta da forno e trasferire in forno preriscaldato a 200ºC per 10-15 minuti, o fino a quando i grissini saranno dorati.

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3 comments:

  1. I made this as well.
    it was good. :0).
    I will come back.
    Thanks for nice site, Rada

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  2. complimenti un blog veramente bello!

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