Saturday 18 April 2009

Savoiardi Biscuits (Sponge-Fingers)



This is Salvatore De Riso`s recipe. Salvatore De Riso, based on the Amalfi Coast, is probably the finest pastry chef in Italy (and a celebrity chef too). I saw him a couple of months ago on TV making Savoiardi Biscuits, and since then I haven`t stopped thinking about these little delicacies, which I finally made today.



Ingredients

• Plain flour 130g
• Cornstarch 60g
• Caster sugar 200g
• Egg yolks 6
• Egg whites 6
• Grated zest and juice of a lemon
• Pinch of salt
• Icing Sugar
• 1 Vanilla pod

Method

Whip the egg whites with 100g of caster sugar and half of the lemon juice until stiff peaks and set aside. In a bowl, beat the egg yolks, the remaining lemon juice, the grated lemon zest, the vanilla seeds and a pinch of salt for 10-15 minutes. Incorporate the sieved flour and cornstarch gradually into the mixture. Gently fold in the egg whites, working with upward movements to get as much air as possible into the bowl. Stop as soon as the whites are fully incorporated. Preheat the oven to 180°C and line 2 oven trays with baking paper. Fill a piping bag, fitted with a 1.5 cm plain tube, with the mixture, and pipe 10 cm fingers onto prepared trays. Dust with icing sugar and let it rest for 5 minutes. Dust with icing sugar again and bake for 20 minutes.



Savoiardi (Ricetta di Salvatore De Riso)

Ingredienti

• Farina 130g
• Fecola 60g
• Zucchero 200g
• Tuorli 6
• Albumi 6
• Scorza grattugiata e succo di un limone
• 1 Pizzico di sale
• Zucchero a velo vanigliato
• 1 Bacca di vaniglia

Metodo

Montare gli albumi con 100g di zucchero e meta` del succo di limone e mettere in frigorifero. Montare per 10-15 minuti i tuorli con 100g di zucchero, la scorza grattugiata ed il rimanente succo di limone, un pizzico di sale ed i semi della bacca di vaniglia. Incorporate la farina e la fecola setacciate con una spatula dall`alto verso il basso, facendo attenzione a non far smontare il composto. Unire gli albumi montati delicatamente, sempre con movimenti dall`alto verso il basso. Utilizzando una tasca da pasticceria con bocchetta rotonda liscia di 1,5 cm di diametro, formare dei bastoncini lunghi 10 cm che distribuirete su una placca ricoperta di carta da forno. Cospargere di zucchero a velo. Attendere 5 minuti e cospargerli di nuovo di zucchero a velo. Infornare in forno preriscaldato a 160°C per 20 minuti.
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6 comments:

  1. Beautiful - I really should make these from scratch in future. Bet they would be heaven in a Tiramisu.

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  2. Thanks Foodie -They are very good indeed, give it a try :-)) Laura

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  3. grazie mille, sono anni che cerco questa ricetta,essendo siciliana mia madre li comprava ogni domenica fatti freschi,dalla pasticceria.questa ricetta e' uquale pensavo di non trovarla mai......buonissimi. giuseppina

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  4. Grazie Giuseppina, io non pensavo si potessero fare, ma solo comprare. Invece e' facilissimo farli e sono veramente buoni.
    Ciao x

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  5. This comment has been removed by the author.

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  6. They look wonderful. I think that I'll just have to give them a go.

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